alt text

Efter rundan

Golfelitens personliga kock: Om vinnarmiddagar och proffsens favoriträtter

Magnus Harr har rest med många av de största spelarna på tävlingar för att laga god mat och se till att de har det bra. Numera är det oftast till Henrik Stenson och Martin Kaymer som han skapar skräddarsydda rätter. Han driver dessutom Laxbutiken, Lilla Laxen och Buhres fisk på Österlen, och ansvarar för all mat och dryck under Europatävlingar som spelas i Sverige. Vi har pratat med Magnus om den populäraste golfrätten för oss ”vanliga” golfare, vilka rätter som lagas under tävlingsveckorna och såklart om Stensons berömda temperament.

Hur tänker du som kock när du lagar mat åt golfspelare som ska prestera på topp under en stor tävling. Är det fokus på att äta rätt under strikta tider eller mer fokus på god mat?
– Att maten ska vara klar i rätt tid brukar vara populärt. Jag har rätt bra koll på spelarnas kostscheman och ger dem alltid chansen att hålla sig till det. Dock stämmer vi av om det finns några specifika önskemål inför tävlingsveckan, annars har jag ganska fria händer. Ofta blir det plockmat som en typ av buffé så att alla som bor tillsammans får det de tycker om.

Vilken är Henrik Stensons favoritmat när han är ute och spelar?
– Han är svag för en riktigt god grillad köttbit. Även skaldjur ligger på topplistan när vi är på destinationer som har bra tillgång på det. Chokladbrownie och smågodis brukar också vara en pulshöjare. Lök och vitlök klarar han sig däremot utan.

Vilket är ditt eget favoritkök?
– Fisk och skaldjur är det som jag har arbetat mest med hela livet och verkligen tycker om. Men även bra kött är otroligt gott. En stor trend är att grönsaker börjar ta större utrymme på tallriken vilket jag uppskattar. Just nu lagar jag gärna mat med influenser från det skandinaviska och japanska köket. De subtila, umamirika japanska smaksättningarna från torkad bonito, dashi, kombu, yuzu, miso kan med rätt hantverk förvandla våra lokala råvaror till ren kärlek.

Är det någon rätt som du har lagat ute på tävlingar som har stuckit ut?
– På US Masters för några år sedan hade vi en av Göran Zachrissons bästa vänner som gäst. Han berättade att hans favoriträtt var Kalvlever Anglaise, så självklart lagade jag det till honom någon dag senare, han slickade rent tallriken och verkligen njöt, men själv har jag lite svårt att äta en hel portion av just kalvlever.

”Om Henrik vinner så vill han serveras köttbullar och mos”.

Tiger Woods vann Masters 2019 och bjöd på biff och kycklingfajitas, sushi och sashimi och milkshakes på sin vinnarmiddag 2020. Vad skulle du servera?
– Jag vet att om Henrik vinner så vill han att det ska serveras köttbullar och mos.

Med tanke på att du rör dig bland de absolut största golfprofilerna och på de största tävlingarna, har du några roliga anekdoter? Det ryktas om att Henrik kan ha temperament, är det något du märkt av?
– Stenson är en rolig typ, roligast brukar det bli när något händer som gör att han har svårt att hålla tillbaka känslorna. Som när jag och Henrik Stenson spelade scramble mot Justin Rose/Nail Horan och Adam Scott/Justin Timberlake på Albany, Bahamas.
    Henrik tyckte att Justin Timberlake var för långsam. Då ställde han sig och fejk-gäspade varje gång han förberedde sitt slag. Eller när vi var ute och fiskade i Barsebäck och hans filékniv var slö, istället för att vässa den knäckte han den i bitar i diskhon.

Vilken är den mest populära golfrätten hos oss ”vanliga” golfare?
– Jag har ju själv drivit golfkrog tidigare och en rätt som ofta kommer upp som önskemål är ägg och bacon med stekt potatis, så det skulle jag säga är den populäraste maträtten hos ”vanliga” golfare.
    
Till sist, hur ska man äta under ronden?
– Då är det bra att fylla på med energi och vätska var fjärde hål, något som hade gynnat humöret hos många golfare.

Relaterade Golfstories

Välj butik/klubb/pro